De lessen

Op deze pagina vind je in het kort informatie over de tango en onze lessen. Klik voor informatie over het cursusprogramma op de volgende link: tangolessen Nijmegen.

Kenmerkend voor de Argentijnse tango, de muziek en de dans, is het krachtige, dynamische ritme gecombineerd met romantische, melancholische melodieën. Het ritme is zeer gevarieerd, het ene moment is het stuwend, dwingend, terwijl het een volgend moment nauwelijks hoorbaar of zelfs speels kan zijn, met voortdurend wisselende accenten in de muziek. Dit maakt de Argentijnse tango heel anders dan de ballroom tango, waarin het ritme veel constanter, dwingender is, met veel minder variatie.

Het dynamische, gevarieerde ritme van de Argentijnse tangomuziek, geeft heel veel vrijheid in de dans. In het dansen zijn niet de passen en figuren/choreografieën het belangrijkst, maar het voelen van de muziek en de verbinding met je danspartner, om van daaruit te gaan improviseren. De vrijheid die je als danser ervaart in de Argentijnse tango ontstaat niet alleen door het grote aantal variaties in passen, maar veel meer nog doordat de tangomuziek ‘ademt’ en je voortdurend in staat stelt om te vertragen of te versnellen, groter of kleiner te dansen, harder (staccato) of zachter. Als je je laat leiden door de muziek kun je samen met je danspartner in een heerlijke flow terechtkomen.

In onze lessen ligt het accent daarom niet op het leren van passen of choreografieën. Natuurlijk leer je ook de passen die veel worden gedanst in de Argentijnse tango. Maar je leert vooral de techniek die nodig is om samen te dansen: een goede houding, de looptechniek en vooral een goede danshouding samen met je danspartner. In de danshouding is niet de vorm het belangrijkst, maar een duidelijk, fijn contact, aandachtig maar ontspannen.

Met een goede techniek wordt dansen moeiteloos, je hoeft niet meer na te denken welke passen je gaat dansen, en het kost geen kracht om te leiden en volgen. Maar natuurlijk kost het leren van die techniek wel enige moeite, zoals alles wat nieuw is enige tijd en inspanning kost om te leren. Toch besteden we in onze cursussen veel aandacht aan de basistechniek, omdat je daardoor steeds beter, vrijer, dynamischer kunt gaan dansen, in plaats van alleen maar steeds dezelfde passen te herhalen.

Tegelijkertijd is onze ervaring dat iedereen op zijn/haar eigen niveau heel veel plezier aan de tango kan beleven, ook als je de techniek nog niet heel goed beheerst. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. De mooie muziek, en het samen dansen, maakt de tango hopelijk ook voor jou vanaf het begin tot een prachtige ervaring.