Hoe lang we inmiddels ook al dansen, de tango blijft onze grote passie! Graag laten we je er mee kennismaken of helpen we je bij het verbeteren van je vaardigheid en vergroten van je passen-vocabulaire, zodat je met steeds meer gemak en plezier de tango kunt dansen. Op elke leeftijd kun je beginnen en je kunt je altijd verder blijven ontwikkelen, net als in het leven. Een waarschuwing vooraf: als de passie van de tango jou ook aangrijpt, dan kan het je levenswijze gaan worden!
René Heeskens

Tango is passie. Het melancholieke levensgevoel, het drama, de trots: het raakte me meteen toen ik mijn eerste tango’s in 1990 danste. Het voelde als een thuiskomen, er is geen andere dans waarin ik mezelf zo terugvind. Als ik de tango dans worden alle emoties in mij meegenomen in de flow van de dans, totdat ik alleen nog maar aan het dansen ben en geniet van de vrijheid die ik ervaar en de woordeloze communicatie met mijn danspartner.
De tango biedt een structuur – de muziek, de danshouding, de principes van leiden en volgen – maar daagt tegelijkertijd uit om die structuur weer los te laten. Er zijn geen voorgeschreven passencombinaties, elke pas wordt geleid, de mogelijkheden tot improviseren zijn eindeloos. De muziek is melancholisch, maar ook krachtig. Een klagende, droevige melodie wordt in veel tango’s gecombineerd met een vrolijk, speels ritme. Tango is niet het een of het ander, het heeft steeds allebei, structuur en vrije improvisatie, melancholie en plezier, alertheid en ontspanning.
Sinds 2001 heb ik bij verschillende tangoscholen les gegeven in Zwolle, Den Bosch, Utrecht, Gouda, Enschede en Nijmegen. In 2008 ben ik begonnen met een eigen tangoschool eerst in Culemborg, en daarna in Zutphen, Arnhem, Oosterbeek, Enschede, Apeldoorn en Nijmegen. In al die jaren heb ik met veel plezier lesgegeven, o.a. met Swenne Mulder, Corine Buysman, Miriam Diedrich, Eliane Riegner, Willemijn van de Boer, Jolanda Walder en Jacqueline Kips.
Ik vind het erg leuk om mensen te laten kennismaken met de tango, zodat zij zelf kunnen ontdekken wat de tango voor hen kan betekenen; én om ervaren dansers steeds een stapje verder te helpen in de verfijning en verdieping van hun dansen, de vrijheid om te improviseren en in hun muzikaliteit.
Jacqueline Kips

Jacqueline begon met tango dansen in 1990 en werd meteen gegrepen door de prachtige muziek en mooie dansbewegingen.
Al snel werd hobby ook beroep en is ze gestart, samen met Oliver Kruse, met een eigen dansschool in Duitsland, in Aachen. Hierna heeft ze jarenlang bij verschillende dansscholen gewerkt. Onder andere tien jaar bij El Corte in Nijmegen en bij El Gancho in Utrecht.
Jacqueline is afgestudeerd aan het conservatorium te Enschede als danstherapeute, is Pilatusdocent en reist al jaren door het land en de wereld voor de dans.
Laura Verkerk

Dansen met een ander is voor mij een heel uniek en onvervangbaar deel van mijn leven!
Ik ontdekte 19 jaar geleden hoe leuk ik dansen vond!
Jarenlang volgde ik stijldanslessen en daarna ging ik het wedstrijdcircuit in. Nu dans ik in de hoogste Nederlandse klasse, en heb ik in 2024 met het formatiedansteam DSV Sway of Life de 3e plek op het WK behaald.
Ik wilde even opscheppen natuurlijk! Maar eigenlijk dans ik niet voor resultaten. Onze beste rondes waren wanneer we samen opgingen in de muziek op een wedstrijd.
Als bestuurslid van de Leidse studentendansvereniging Leidance ontdekte ik ondertussen salsa, bachata en kizomba, en ik werd vooral verliefd op kizomba. “Argentijnse tango op kizomba beats” zei ik dan altijd. De nieuwsgierigheid voor Argentijnse tango was gewekt.
Een vriend vroeg mij voor lessen bij Jessica Bijvoet in Leiden en ik was meteen verkocht! Na meerdere cursussen en heel veel plezier verhuisde ik naar Nijmegen, waar ik in Roomsch leven een pamflet zag hangen voor de Argentijnse tango…. en snel heb ik mijn vriend Ted overgehaald! Een beginnerscursus bij René verder, staan de milonga’s standaard in de agenda. Argentijnse tango gaat niet meer uit mijn lijstje favorieten.
De Argentijnse tango biedt mij in het bijzonder vrijheid voor connectie en improvisatie. Bij stijldansen moet je eerst een bepaald technisch niveau hebben voordat je dit écht kan doen. Bij tango kan je vanaf de eerste stap beginnen met genieten, en hoe meer je leert, hoe meer er te genieten valt.
Voor mij is het beste gevoel in de wereld om samen op te gaan in de muziek, het hier en nu, en de connectie tussen elkaars lichaam, muzikaliteit en immersie. Je zit samen “in een bubbel” en voor mij is het tegelijkertijd mindfulness en een energizer!
Ik heb lesgeefervaring in het stijldansen. Het belangrijkste wat ik altijd door wil geven is dat het niet gaat om perfectie, maar om plezier en connectie!
Swenne Mulder

In mijn jeugd heb ik aan stijldansen gedaan en op hoog niveau geturnd en aan acrodans gedaan. Ik heb mee mogen doen aan de Acrodans voor de opening van de 9e Wereldgymnaestrada in Amsterdam. Daarna heb ik zelf jarenlang turnlessen gegeven en ook een eigen turn-acrodans choreografie gemaakt.
Na kort geproefd te hebben aan salsadansen kwam ik in 2009 met tango in aanraking door deelname aan een turbo-tangoweekend bij Karin Venverloo in Amersfoort. Na slechts een uurtje les, van alleen lopen, was ik verkocht. Deze dans wilde ik zo snel mogelijk leren. Het principe van leiden en volgen en samen voelen en beleven van de muziek sprak me enorm aan.
Na die eerste tango-ervaring heb ik me verder ontwikkeld door lessen te volgen, onder andere bij Jessica Bijvoet, Liesbeth Menken & Koos Volkers, Corine Groenewegen & Martin Ottmers en Mariano & Cosima Díaz Campos en door te assisteren bij lessen van Hervé Cousin, Lizelot de Stigter en René Heeskens. Ik dans graag en veel en blijf workshops volgen om mijn eigen dansen verder te ontwikkelen.
Wat me vooral fascineert in de tango is de intense beleving van de beweging en de emoties die de muziek en het samen in verbinding met je danspartner bewegen oproepen. Wat betreft dansstijl ben ik flexibel, alhoewel ik het echte tangogevoel het meest in de gesloten danshouding beleef. Belangrijk als docente vind ik vooral dat mensen fijn samen kunnen dansen vanuit een goede lichaamshouding en contact. Hierbij komt mijn turnervaring me goed van pas omdat ik hierdoor een goed inzicht in lichaamshouding en – anatomie heb gekregen en gericht aanwijzingen kan geven. Ik ben een enthousiaste en gedreven docente, die anderen graag wil helpen om plezier, vrijheid en intimiteit in het samen tango dansen te beleven.
Jolanda Walder

Jolanda Walder danst vanaf haar 4e jaar. Zij heeft op de Academie voor Ballet gezeten waar zij onderricht heeft gehad in klassiek ballet, moderne dans en jazz. Naast creatieve danstherapie en psychiatrische verpleegkunde heeft ze Literatuurwetenschap en Filosofie gestudeerd. Eenmaal in aanraking gekomen met de Argentijnse tango, werd deze dans haar grote passie. Argentijnse tango betekent voor haar vrijheid, verbinding, ontmoeting, samenwerking, ontspanning en vooral veel dansplezier. Alle facetten van het leven komen samen in één omhelzing. In haar lessen legt ze nadruk op organische bewegingspatronen, energie uitwisseling, contact en afstemming, naast het aanleren van een goede basistechniek. Maar voor alles, betekent tango leren dansen samen ontspannen en genieten van het moment! Jolanda heeft op verschillende tangoscholen in Nederland les gegeven en geeft optredens en workshops tijdens festivals en tangovakanties in binnen- en buitenland.
Annette Weiner

Mijn tangoverhaal begint in 2001 op de ‘danskamer’ van een antikraakpand te Nijmegen. Daar bracht ik uren door met een vriend en ontdekte het intense dansgevoel van Argentijnse tango: twee lichamen verbonden met elkaar én de muziek. ´s Nachts wanneer ik op mijn fiets door de stille zomernacht naar huis reed, voelde ik diepe rust en voldoening.
Reeds als kind stond ik bij elke gelegenheid in de huiskamer te dansen. Toen ik vanaf mijn zesde klassiek ballet mocht volgen, was dit een kans om mijn muzikaliteit verder te ontwikkelen en te leren bewegingen mooi af te werken. Later wisselde ik naar jazzballet, nam stijldans lessen en experimenteerde uiteindelijk met vrijere dansvormen waarin ik nog meer mijn gevoel kwijt kon. Voordat ik mijn hart voorgoed aan de tango verkocht, bracht de vrolijke sfeer van salsadansen mij veel plezier. In de tango heb ik vervolgens alle danservaringen terug kunnen vinden. De muziek en unieke uitwisseling met een partner raken mij tot op de dag van vandaag elke keer opnieuw.
Tango is in eerste instantie een intuïtieve dans die van de volger alertheid, persoonlijke controle en tegelijkertijd overgave vraagt. De bewegingen zijn veelzijdig, diepgaand en groeien uit tot een uniek samenspel van twee mensen die verbinding met elkaar zoeken. Het zijn niet de combinaties van mooie pasjes die mij plezier brengen in de tango, maar het verhaal dat je samen schrijft op de muziek, een verhaal dat verrast, verwondert en uitdaagt.
Leiden en volgen, ruimte geven en nemen, harmonie en ‘storingen’, overgave en controle – thema’s die je tegenkomt in de tango. Thema’s die we allemaal kennen uit het leven en die ons confronteren met wie we zijn, met onze sterke en zwakke kanten. Mijn persoonlijke ontwikkeling weerspiegelt zich in de dans. Ik kom mezelf tegen, mijn eigen kracht en talent net zo goed als mijn ongeduld en onvermogen. Tango roept van ‘alles’ in me op en de ongedwongen sfeer nodigt ertoe uit om ‘alles’ te laten zijn, oordeelloos en met een lach.
Dansles geven is een belangrijke ervaring voor mij en de drijfveer is dezelfde als in mijn huidig werk als groepsleider en coach. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en zie elke ontmoeting als waardevol en leerzaam. Ik ben geboeid door de verschillende talenten die mensen in zich dragen en die ontdekt en zichtbaar gemaakt willen worden. In de tangolessen wil ik mijn eigen talenten inzetten en je meenemen in mijn enthousiasme en dansplezier. Ik wil je stimuleren om via de dans nog dieper in contact te komen met je lijf, je kracht en creativiteit. Als vanzelf ontstaat dan ook de verbinding met je partner en de muziek en samen zul je een reis beginnen door de talloze mogelijkheden en variaties die zowel de tangodans als de tangomuziek in zich dragen.